Tytuł posta jest dziwny, wiem. Nawiązuje do prezentowanej potrawy, ale również do malarstwa...
Jeżeli lubicie malarstwo niderlandzkie, to powinniście przybliżyć sobie obraz "Świat do góry nogami" czyli "Przysłowia niderlandzkie" pędzla Pietera Bruegla Starszego. Obraz, jak zresztą sama nazwa wskazuje, przedstawia szereg przysłów, w tym to moje - tytułowe: "Mieć w sobie coś więcej niż pusty śledź", co oznacza aby nie sądzić po pozorach. No właśnie, nie sądźcie po pozorach tego dania - śledź z cebulą nie musi być nudny, dziś udowodnię, że może być zaskakujący!
ŚLEDŹ Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
Składniki:
400 - 450 g filetów śledziowych
2 duże cebule czerwone
2 łyżeczki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2-3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
3-4 goździki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka musztardy
1 cytryna
olej
sól i pieprz
Cebulę kroimy w piórka lub w plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy kmin, kolendrę, 1/2 łyżki miodu oraz ocet balsamiczny i karmelizujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy w cząstki i układamy w słoiku na przemian z karmelizowaną cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Po ułożeniu warstw dodajemy do słoika resztę miodu, musztardę, sok z cytryny i trochę oleju. Zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin i wcinamy!
Przepis zaczerpnięty z burczymiwbrzuchu.pl
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz