piątek, 3 czerwca 2016

Boterkoek - ciasto maślane


Ostatnio szukałam przepisu na ciasto rodem z Holandii i po raz kolejny przekonałam się jak inspirujący potrafi być Internet. Niestety nie byłam w stanie wybrać spośród morza przepisów tego jedynego, więc koniec końców upiekłam dwa ciasta. Dziś przedstawiam pierwsze z nich - delikatne, puszyste i maślane, w sam raz do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.

HOLENDERSKIE CIASTO MAŚLANE

Składniki na małą blachę:
200 g masła
200 g mąki pszennej
190 g cukru
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego  (z prawdziwą wanilią)

Jedno jajko roztrzepujemy w miseczce. Do miękkiego masła dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i połówkę wcześniej roztrzepanego i dalej mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i cukier waniliowy i delikatnie miksujemy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy drugą połówką roztrzepanego jajka. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż skórka się zrumieni, a patyczek do sprawdzania ciasta będzie suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz