Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 31 maja 2016
Ravioli, szpinak, ricotta, ostry sos
Kolejne wyzwanie, tym razem pierwsza próba zrobienia makaronu. Żeby nie było za łatwo to wymyśliłam sobie ravioli z delikatnym, szpinakowym nadzieniem. Przygotowałam dwa rodzaje ciasta na makaron - wyszukane w internecie, poniżej przedstawiam przepis na to, które wypracowałam jako trzecie - na razie najlepsze ze zrobionych. Myślę, że mogłoby być odrobinę bardziej delikatne, ale to już wyzwanie dla specjalistów makaronowych. Pierożki wyszły naprawdę smacznie, a pyszny sos dopełniał całe danie!
RAVIOLI Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM W OSTRYM SOSIE
Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
sól
Nadzienie:
100 g świeżego szpinaku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
100 g ricotty
50 g mozzarelli
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sos:
500 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sambal oelek lub papryki chilli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
cukier
Do podania:
tarty parmezan lub grana padano
Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i robimy w nim zagłębienie, wbijamy jajka i żółtko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, następnie cienko wałkujemy i zostawiamy do przeschnięcia.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy, dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Obficie solimy i pieprzymy. Do blendera wkładamy ricottę, mozzarellę i uduszony szpinak, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blendujemy na dość gładką masę.
W rondelku zagotowujemy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, sambal oelek, bazylię, oregano, szczyptę cukru i sól oraz pieprz do smaku, gotujemy kilka minut i zostawiamy sos.
Na połowie makaronowego ciasta rozkładamy porcje nadzienia szpinakowego (po ok. 1 łyżeczce, w równych odstępach), przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy warstwy ciasta do siebie - wokół nadzienia. Wycinamy pierożki ravioli (jeżeli nie mamy specjalnych wycinarek możemy użyć nożyka do faworków, szklanki lub zwykłego noża). Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oleju, około 8-10 minut (w zależności od wielkości pierożków). Ravioli podajemy z sosem i świeżo utartym serem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszności:)
OdpowiedzUsuńJa tez muszę w końcu nauczyć się robić domowy makaron, a ravioli na pierwszy ogień to świetny pomysł :>
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, a farsz cudowne połączenie :)