Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 14 lutego 2017
Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka bull's eyes
Po zdecydowanie zbyt długiej przerwie, za którą - podobnie jak Justine - przepraszam, przedstawiam przepis na kolejne pyszności. Dziś kruche ciasteczka, nadziewane dżemem pomarańczowym z pyszną czekoladową polewą. Ciastka wymagają trochę pracy, ale efekt końcowy jest wart każdego wysiłku! Wypiek zachwyca smakiem!
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTECZKA BULL'S EYES
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciastka:
165 g mąki pszennej
95 g masła
85 g cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżeczek kakao
szczypta soli
Nadzienie:
dżem pomarańczowy
Polewa:
60 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany
1 łyżeczka syropu cukrowego (przepis poniżej)
Ciastka: Mieszamy miękkie masło z cukrem, dodajemy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy do masła z cukrem i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na jedną-dwie godziny.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 cm, wycinamy krążki o średnicy ok. 5 cm - po dwa na każde ciastko. W połowie krążków wycinamy dziurki o średnicy około 2-3 cm (np nakrętką od butelki), tak aby powstały pierścienie. Ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni pierkaniku przez 10-12 minut. Najlepiej oddzielnie piec krążki z dziurami i bez dziur, te pierwsze będą się znacznie szybciej piekły. Po upieczeni ciastka odładamy do wystygnięcia.
Polewa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W małym garnku zgotowujemy śmietanę z syropem cukrowym i zalewamy nią czekoladę, mieszamy (łyżką, nie trzepaczką) aż uzyskamy jednolitą masę.
Syrop cukrowy: W 1 łyżce wody rozpuszczamy 25 g cukru, odstawiamy do wystudzenia.
Składanie ciastek: Po upieczenu ciastka przekładamy na drugą stronę, pełne krążki smrujemy dżemem pomarańczowym, przykrywamy pierścieniam. Wypełniamy polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cudownie się prezentują
OdpowiedzUsuńAle świetnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka Wam się podobają :) zapewniam, że smakują jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń