Wszystko jest w porządku, kiedy po świątecznym szaleństwie robisz sobie krótką przerwę od pieczenia i blogowania. Wszystko jest pod kontrolą, kiedy trwa ona do początku roku. I jeszcze tydzień. No, może dwa. Ale wiesz, że nie panujesz już nad swoim życiem, kiedy mija pierwszy tydzień lutego, a wpisu od czasu Bożego Narodzenia jak nie było tak nie ma.
Tym krótkim wstępem pragnę przeprosić za długą nieobecność :) Wracamy z jakże prostą i smaczną propozycją, idealnie pasującą na zimowe wieczory: pyszne, słodkie, miękkie gruszki w towarzystwie żurawin i chrupiącej, przyrumienionej kruszonki... Palce lizać!
GRUSZKI Z ŻURAWINAMI POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
1 kg gruszek (twardych)
sok z 1/4-1/2 cytryny
100g cukru
100ml białego wytrawnego wina
100g suszonych żurawin
Na kruszonkę:
170g mąki pszennej
115g zimnego masła
100g cukru
35g płatków owsianych
płaska łyżka cukru waniliowego
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cząstki (u mnie 1/8), skropić sokiem z cytryny. Cukier wsypać na patelnię i podgrzać do skarmelizowania. Ostrożnie dolać wino i poczekać, aż cukier z powrotem się rozpuści. Dorzucić gruszki i podgrzewać przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce przełożyć do formy do pieczenia, do pozostałego karmelu na patelni dorzucić żurawiny i podgrzać do zgęstnienia sosu. Żurawiny dorzucić do gruszek, ostudzić.
Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść, kruszonka powinna mieć konsystencję mniej więcej mokrego piachu, zbijać się w większe grudki. Posypać nią ostudzone owoce, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na około pół godziny. Deser podawać na gorąco, będzie dobrze smakował w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.
Na podstawie "Cukierni Lidla".
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musi być mega dobre.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
No, nareszcie jakiś przepis! A gruszki pyszne!
OdpowiedzUsuńproste, a pyszne :)
OdpowiedzUsuń