Według Francuzów nazwa nugatu pochodzi od słów
zamieszczonych w tytule - tu nous gâtes co oznacza
„rozpieszczasz nas” – bo właśnie to miały mówić wnuki do babci, która
przyrządziła im nugat :) Szczerze mówiąc ciężko znaleźć
coś słodszego, więc wafle są niezbędnym dodatkiem.
NUGAT
Składniki:
3 białka
180g cukru
75ml wody
150g miodu
200g orzechów laskowych (drobno zmielonych)
Dodatkowo: wafle
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę. Ugotować syrop, aż przy wyjmowaniu z niego łyżki będą się ciągnąć cukrowe nitki. Dodać miód i znów gotować, aż masa zgęstnieje – tak, że przy lekkim ostudzeniu będzie się ciągnąć nitka, a większa kropla masy po wrzuceniu do wody będzie elastyczna.
Białka ubić na sztywną pianę. Zagotować w garnku wodę i na nią położyć miskę z pianą, wciąż ubijając mikserem. Stopniowo dodawać karmelową masę, wciąż miksując (należy to robić na niezbyt szybkim ogniu). Ostatnim etapem jest dodanie orzechów i dokładne wymieszanie nugatu. Przed przełożeniem wafli nugat należy wystudzić.
Mój nugat zrobiłam z dodatkiem miodu spadziowego – ostrzegam, że bardzo czuć jego smak, jeśli go nie lubicie – najlepiej użyć wielokwiatowego lub lipowego, są dużo łagodniejsze. Nugat będzie dobrym dodatkiem do gorzkiej czekolady albo suszonych owoców.
Oparłam się na przepisie stąd: http://lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-domowy-nugat/
NUGAT
Składniki:
3 białka
180g cukru
75ml wody
150g miodu
200g orzechów laskowych (drobno zmielonych)
Dodatkowo: wafle
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę. Ugotować syrop, aż przy wyjmowaniu z niego łyżki będą się ciągnąć cukrowe nitki. Dodać miód i znów gotować, aż masa zgęstnieje – tak, że przy lekkim ostudzeniu będzie się ciągnąć nitka, a większa kropla masy po wrzuceniu do wody będzie elastyczna.
Białka ubić na sztywną pianę. Zagotować w garnku wodę i na nią położyć miskę z pianą, wciąż ubijając mikserem. Stopniowo dodawać karmelową masę, wciąż miksując (należy to robić na niezbyt szybkim ogniu). Ostatnim etapem jest dodanie orzechów i dokładne wymieszanie nugatu. Przed przełożeniem wafli nugat należy wystudzić.
Mój nugat zrobiłam z dodatkiem miodu spadziowego – ostrzegam, że bardzo czuć jego smak, jeśli go nie lubicie – najlepiej użyć wielokwiatowego lub lipowego, są dużo łagodniejsze. Nugat będzie dobrym dodatkiem do gorzkiej czekolady albo suszonych owoców.
Oparłam się na przepisie stąd: http://lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-domowy-nugat/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz