O ile meksykańską tortillę jadł niemal każdy, o tyle jej
hiszpańska siostra cieszy się mniejszym powodzeniem. Jej głównymi składnikami
są jajka i ziemniaki, a do tego cebula, szczypiorek i oczywiście przyprawy.
Danie jest szybkie i tanie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne – właśnie
dzięki swojej prostocie :)
TORTILLA DE PATATAS
Składniki:
½ kg ziemniaków
3 jajka
½ cebuli
Łyżka posiekanego szczypiorku
Sól
Pieprz
Chilli
½ kg ziemniaków
3 jajka
½ cebuli
Łyżka posiekanego szczypiorku
Sól
Pieprz
Chilli
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Obrane i pokrojone w talarki (grubości 2-3mm) ziemniaki
namoczyć w wodzie aż do momentu smażenia (jeśli muszą zaczekać). Następnie
odsączone usmażyć w głębokim oleju, a pod koniec smażenia dodać cebulkę. Zdjąć z
patelni. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju lub oliwy, wrzucić ziemniaki
z cebulą, zalać rozbełtanymi jajkami wymieszanymi z przyprawami i odrobiną wody,
posypać szczypiorkiem. Kiedy jajko będzie ścięte, do patelni przyłożyć talerz,
odwrócić, a odwróconą tortillę zsunąć na patelnię i chwilę podsmażyć, żeby
tortilla ścięła się z drugiej strony. Danie można podawać na gorąco lub na
zimno. Oprócz cebuli i szczypiorku można dodawać kawałki papryki lub
podsmażonej kiełbasy chorizo.
Przepis dołącza do akcji:
Prosze wkleić banaerek
OdpowiedzUsuńjest :)
Usuń