Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
niedziela, 10 listopada 2013
Tapas drożdżowe z oliwkami/mozzarellą
Na naszym profilu na popularnym portalu społecznościowym ;) obiecałam, że niedługo pojawią się przepisy na pyszne tapas. I oto jest pierwszy z nich – wbrew pozorom robi się je stosunkowo krótko – ciasto rośnie łącznie pół godziny, pieką się kwadrans. I są pyszne ;)
TAPAS DROŻDŻOWE Z OLIWKAMI/MOZZARELLĄ
Składniki (na około 25 bułeczek):
500g mąki
1 czubata łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
200ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
250g zielonych, wydrylowanych oliwek
Łyżka oliwy z oliwek
100g startej mozzarelli
Bazylia
Płatki chilli
Pieprz
Zioła prowansalskie
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać odrobinę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, wodę i zacząć wyrabiać, pod koniec dodając oliwę. Ciasto odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsze: oliwki z oliwą i czosnkiem zmielić, przyprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli. Mozzarellę wymieszać z dużą ilością świeżej bazylii i chilli. Farsz musi być naprawdę pikantny, ciasto znacznie złagodzi smak.
Ciasto podzielić: 2/3 rozwałkować na kształt prostokąta, posypać farszem oliwkowym i zawinąć, resztę ciasta tez rozwałkować i wypełnić nadzieniem z mozzarelli. Bułeczki pokroić (pod skosem, na szerokość 2-3 cm), posmarować oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 210°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut (do przyrumienienia).
Zainspirowałam się przepisem ze strony:http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/przystawki/199-tapas-drozdzowe-zawijane-z-oliwkami-i-mozzarella
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Doskonałe, bardzo pomyslowe przekąski.
OdpowiedzUsuńTapas to naprawdę pyszna rzecz. Szkoda, że restauratorzy, szczegółnie w duzych miejscowościach turystycznych nie wpadli jeszcze na ten pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna