niedziela, 1 czerwca 2014

Tarta z rabarbarem i kruszonką


Wyzwanie, które Wam dzisiaj przedstawiam, nazywa się rabarbar. Nigdy wcześniej go nie jadłam, więc miałam spore obawy przed pieczeniem ciasta. Ale nie było się czego bać – wyszła świetna krucha tarta z kwaśnym, miękkim nadzieniem, posypana słodką kruszonką. Z pewnością to nie ostatni raz, kiedy używam rabarbaru w kuchni :)

TARTA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ:

Składniki (ciasto):
190g mąki
2 żółtka
60g cukru
120g zimnego masła lub margaryny
łyżka cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu


Dodatkowo:
4-5 łodyg rabarbaru
cukier


I na kruszonkę:
60-70g masła
4 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki

Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rabarbar dokładnie obrać i pokroić, następnie wyłożyć  na blachę z papierem do pieczenia i obficie posypać cukrem (wymieszać, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w cukrze). Piec w temperaturze 160°C przez 10-15 minut (można włączyć tryb grillowania).


Formę do tarty wyłożyć ostudzonym ciastem i wstawić do piekarnika na 180°C na około 15 minut. Potem na spód wyłożyć ostudzony rabarbar (bez soku, który wyciekł) i wszystko posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10 minut (do zrumienienia kruszonki).


 Wpis dołączam do akcji:
Rabarbalove

4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłaś rabarbaru ?!? MATKO KOCHANA gdzieś Ty się wychowała xD
    w majowej "Kuchni" jest przepis na lemoniadę rabarbarową, jak zrobię to koniecznie musisz wpaść spróbować :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem, jadłam całkiem dużo nietypowych rzeczy, a pospolitego rabarbaru nie :P bardzo chętnie wpadnę :D

      Usuń
  2. w lodówce czeka mój pierwszy w tym sezonie rabarbar właśnie ;-)

    OdpowiedzUsuń