Miałam okazję zrobić urodzinowe ciasto i szkoda byłoby nie wykorzystać sezonowych owoców. W związku z tym dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne, wilgotne ciasto z borówkami, dodatkowo nasączone amaretto z gęstym, słodko-słonym kremem i świeżymi owocami. Idealne na letnie popołudnie :)
LETNIE CIASTO Z BORÓWKAMI I KREMEM
Składniki (na formę o średnicy 22cm):
170g miękkiego masła
180g cukru
3 jajka
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
180g kwaśnej śmietany (18%)
Dodatkowo:
125g serka Philadelphia
75g mascarpone (można też wymieszać serki w proporcjach 1:1)
100g cukru pudru
ok. 400g borówek
4 łyżki amaretto
6 łyżek wody
1-2 łyżki soku z cytryny
Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodać jajka. Mąkę, proszek i sodę przesiać i wymieszać (w drugiej misce). Do masy jajecznej dodać 5 łyżek śmietany, wymieszać, dorzucić mieszankę mączną i połączyć. Dosypać połowę borówek i delikatnie wymieszać Przełożyć do natłuszczonej formy, wygładzić (masa będzie dość gęsta) i piec przez około godzinę w 150°C (z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut, potem przełączyłam na dolną grzałkę). Ostudzić. Nasączyć ciasto ponczem z amaretto, wody i soku z cytryny.
Mascarpone i Philadelphię wymieszać z cukrem pudrem i resztką śmietany, aż krem będzie gładki (można dodać trochę skórki z cytryny). Przełożyć na ciasto i posypać pozostałymi borówkami.
Przepis (lekko zmodyfikowany) stąd:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1224/blueberry-soured-cream-cake-with-cheesecake-frosti
Borówki najlepsze:) Cudna tarta:)
OdpowiedzUsuń