Wagotine
to tradycyjne, pochodzące z Lotaryngii ciastko lub tarta z mirabelkami –
przynajmniej tak twierdzi ciocia Wikipedia. Ale nie znalazłam żadnego przepisu,
który by mi odpowiadał i zrobiłam ciasto, które z francuskim wypiekiem łączy
tylko obecność mirabelek. Leciutki, słodki, mocno nasączony ponczem biszkopt z
kremem z bitej śmietany i mascarpone w towarzystwie kwaśnego musu. Pyszności :)
BISZKOPT Z MIRABELKOWYM MUSEM I KREMEM
Składniki:
7 średnich jajek
450g cukru
315g mąki
Dodatkowo:
1,4 kg mirabelek (ważone z pestkami i skórkami)
440g cukru
1l śmietanki tortowej
350g mascarpone
2 łyżki żelatyny
150ml wody
I jeszcze (poncz):
Rum – zależnie od jego aromatyczności 3-5 łyżek
Woda – ok. półtorej szklanki
Sok z ½ cytryny
Cukier – do smaku
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,
do powstania gęstej, błyszczącej masy. Kolejno dodawać żółtka, wciąż ubijając
mikserem (na niskich obrotach). Delikatnie wymieszać z przesianą mąką i
przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180°C
przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić i zeskrobać chrupiącą warstwę
z wierzchu. Mirabelki uprażyć na patelni, aż będą się rozpadać, dodać cukier (można dodać
więcej, zależnie od Waszego upodobania), następnie masę przetrzeć przez sito.
Śmietanę ubić z cukrem i dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć dolny blat ponczem, posmarować
cienką warstwą musu mirabelkowego i kremem śmietanowym, na to położyć drugi
blat i tak samo posmarować. Górny blat nasączyć ponczem. Pozostałą część musu
mirabelkowego wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i wstawić do
lodówki. Gdy masa się lekko zetnie, posmarować nią górny blat. Udekorować
resztą kremu (u mnie jeszcze trochę kremu zostało). Przed podaniem schłodzić w
lodówce.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, wygląda pysznie :) Ma taki uroczy, słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńsłoneczne lato, to i ciasto słoneczne ;)
UsuńMusi być smaczniutkie to ciasteczko!! Ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuń