poniedziałek, 27 października 2014

Dwuwarstowe ciasto czekoladowo-gruszkowe

Jest zimno. Jak dla mnie - za zimno. A czy może być coś lepszego na jesienne chłody niż pyszne, mocno kakaowe ciasto? Wilgotne, ciężkie, do tego słodkie gruszki i nuta cynamonu. I zawieja za oknem przestaje przeszkadzać ;)

DWUWARSTWOWE CIASTO CZEKOLADOWO-GRUSZKOWE

Składniki (na formę o średnicy 23cm):
175g masła
150g cukru
3 jajka
175g mąki
50g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3 gruszki
50g cukru
czubata łyżeczka cynamonu

Gruszki pokroić w cząstki i wykroić ciasta nasienne. Masło utrzeć ze 150g cukru, następnie wciąż miksując dodawać kolejno jajka. Kakao, mąkę i proszek od pieczenia przesiać i wymieszać, następnie stopniowo dodawać do masy maślanej, za każdym razem dokładnie mieszając (ciasto będzie bardzo gęste i tak powinno być :)). Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, przykryć połową gruszek, następnie pokryć pozostałym ciastem, resztą gruszek  posypać 50g cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 40 minut.



1 komentarz: