DWUWARSTWOWE CIASTO CZEKOLADOWO-GRUSZKOWE
Składniki (na formę o średnicy 23cm):
175g masła
150g cukru
3 jajka
175g mąki
50g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 gruszki
50g cukru
czubata łyżeczka cynamonu
Gruszki pokroić w cząstki i wykroić ciasta nasienne. Masło utrzeć ze 150g cukru, następnie wciąż miksując dodawać kolejno jajka. Kakao, mąkę i proszek od pieczenia przesiać i wymieszać, następnie stopniowo dodawać do masy maślanej, za każdym razem dokładnie mieszając (ciasto będzie bardzo gęste i tak powinno być :)). Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, przykryć połową gruszek, następnie pokryć pozostałym ciastem, resztą gruszek posypać 50g cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 40 minut.
ale bym zjadła takie ciacho :) uwielbiam wszystko co z gruszkami
OdpowiedzUsuń