Przechadzając się między półkami w jednym z tych ogromnych
sklepów, których nie znoszę, zobaczyłam formę do pieczenia bab. „Zobacz (powiedziałam do mojego
towarzysza), takiej jeszcze nie mam!”
Jak się pewnie domyślacie – już mam, a więc musiałam coś
upiec. Oto pyszna i pachnąca babka czekoladowa, zapraszam do przepisu!
BABKA TOFFI –CZEKOLADOWA Z POLEWĄ KARMELOWĄ
Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki masła
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie toffi
3 budynie czekoladowe
Polewa:
3 łyżki cukru
2/3 szklanki mleka
łyżeczka masła
woda
Ucieramy masło z jajkami i cukrem, następnie dodajemy
przesiane budynie i proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną
masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Ciasto wkładamy do
rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut. Po upieczeniu
ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go odrobiną wody, podgrzewamy
aż masa zacznie brązowieć, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy rondel z palnika
i czekamy, aż masa przestygnie, wtedy dolewamy mleko i stawiamy z powrotem garnek
na małym ogniu (pod wpływem zalania karmelizowanego
cukru zimnym mlekiem na dnie garnka utworzy się twarda warstwa, która pod
wpływem ciepła z czasem rozpuści się w mleku). Co jakiś czas mieszając, gotujemy
tak długo, aż nasz karmel zgęstnieje – gdy osiągniemy odpowiednią gęstość
dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Pamiętajcie, że
karmel po wystygnięciu będzie bardziej gęsty.
Czekamy aż polewa przestanie się gotować. Tak przygotowanym
karmelem polewamy ciasto, (jeżeli wylejemy ciepłą polewę na gorące ciasto to
niestety polewa w nie wsiąknie, dlatego trzeba poczekać, aż ciasto wystygnie).
Przepis zaczerpnięty z http://www.daylicooking.pl/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz