sobota, 30 maja 2015

W czapeczkach


Po zrobieniu sernika na zimno (przepis tutaj) zostały mi białka, więc chciałam je wykorzystać. Jednocześnie miałam przeogromną ochotę na ciasto czekoladowe... I wyszły kakaowe babeczki, wilgotne, miękkie i puszyste, pokryte delikatną pianą z białek z kwaśno-gorzką skórką cytrynową. Pysznie :)

KAKAOWE BABECZKI Z CYTRYNOWĄ BEZĄ

Składniki (na 12 babeczek):
250g mąki (wymieszałam 180g pszennej i 70g pełnoziarnistej)
250g jogurtu naturalnego
120g cukru
70ml oleju
2 łyżki kakao
jajko
łyżka cukru z wanilią
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo:
3 białka
ok. 100g cukru
skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jajko rozbełtać, dodać cukier, olej i jogurt i dokładnie wymieszać. Dorzucić mąkę i szybko wymieszać. Babeczki piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić ze stopniowo dodawanym cukrem, na koniec dodać skórkę cytrynową. Pianę wykładać łyżką na babeczki i wstawić do piekarnika na około 20 minut (obniżyć temperaturę do 150 stopni), do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz