Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
sobota, 30 maja 2015
W czapeczkach
Po zrobieniu sernika na zimno (przepis tutaj) zostały mi białka, więc chciałam je wykorzystać. Jednocześnie miałam przeogromną ochotę na ciasto czekoladowe... I wyszły kakaowe babeczki, wilgotne, miękkie i puszyste, pokryte delikatną pianą z białek z kwaśno-gorzką skórką cytrynową. Pysznie :)
KAKAOWE BABECZKI Z CYTRYNOWĄ BEZĄ
Składniki (na 12 babeczek):
250g mąki (wymieszałam 180g pszennej i 70g pełnoziarnistej)
250g jogurtu naturalnego
120g cukru
70ml oleju
2 łyżki kakao
jajko
łyżka cukru z wanilią
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
3 białka
ok. 100g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jajko rozbełtać, dodać cukier, olej i jogurt i dokładnie wymieszać. Dorzucić mąkę i szybko wymieszać. Babeczki piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić ze stopniowo dodawanym cukrem, na koniec dodać skórkę cytrynową. Pianę wykładać łyżką na babeczki i wstawić do piekarnika na około 20 minut (obniżyć temperaturę do 150 stopni), do zrumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz