Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
sobota, 27 czerwca 2015
Już Gwiazdka?!
Piernik kojarzy nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Ale kiedy ostatnio miałam upiec coś litewskiego, to miałam do wyboru: pracochłonny mrówecznik, tradycyjny sękacz (skąd wytrzasnę rożen?) albo "świąteczny" piernik. Ostatecznie padło na ciasto, które robi się szybko, łatwo i bezboleśnie, w dodatku do spożycia nadaje się nawet po kilku dniach. I jak się okazuje, w chłodny letni wieczór też świetnie smakuje :)
PIERNIK LITEWSKI
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki żytniej
150g masła
szklanka cukru
szklanka kefiru
szklanka miodu
3 jajka
łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy korzennej
łyżeczka kakao
duża szczypta soli
Dodatkowo:
150g bakalii - u mnie orzechy włoskie
Miód i masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią, kakao, sól, sodę i przyprawę przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i stopniowo dodać miód z masłem. Następnie dorzucić mąkę, a na koniec dokładnie wymieszać z kefirem. Piec w natłuszczonej keksówce w temperaturze 160 stopni przez 15 minut, zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. pól godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz