Skoro na targowych straganach królują śliwki - od renklod po węgierki - to czas upiec "Najłatwiejsze ciasto na świecie" - ciasto ze śliwkami. Jeżeli ktoś z Was w dzieciństwie nie szalał do tego przeboju Radiowych Nutek, to mam dobrą wiadomość - na to nigdy nie jest za późno! Włączcie YouTube, ustawcie odpowiednią głośność i do pieczenia!
PÓŁKRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki na formę 25 cm na 30 cm:
3 szklanki mąki
200 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 kg śliwek węgierek
cukier puder
Dodatkowo do kruszonki:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Blachę smarujemy masłem, wykładamy formę 3/4 ciasta, pozostałą część ciasta odkładamy do lodówki. Na cieście układamy rozkrojone śliwki, z których wcześniej usuwamy pestki (nakrawamy śliwki na krzyż i rozkładamy). Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, dodajemy łyżkę mąki i zwykłego cukru i szybko zagniatamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na ciasto, równomiernie rozkładając kruszonkę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Super ciacho i jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakuje tak jak wygląda, a więc zapraszam do pieczenia :D
Usuń