Macie ochotę na coś pysznego? Lubicie ciasta bez pieczenia? A może byście przekąsili coś słodkiego z owocami? Tak?! No to proszę bardzo: dziś na blogu aksamitny sernik, z delikatną bitą śmietaną i kwaśno-słodką polewą z borówek. Bardzo efektowny deser, o wyśmienitym smaku. Zapraszam!
SERNIK Z BORÓWKAMI NA ZIMNO
Składniki na formę 22-24 cm:
Spód:
150 g ciastek owsianych lub innych (herbatniki typu digestive)
50 g masła
Masa serowa:
1/4 szklanki mleka
20 g żelatyny
340 g sera do sernika
250 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
250 g borówek
Polewa:
250 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
250 g borówek
2/3 szklanki dżemu jagodowego
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki i rozpuszczone masło blendujemy lub miksujemy w malakserze. Otrzymana masa ma przypominać w konsystencji mokry piasek. Przekładamy ciasteczka z masłem do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy łyżką (spód musi być równy), wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietankę, sok z cytryny i przesiany cukier puder miksujemy na jednolitą masę, dodajemy borówki i mieszamy. Do masy wlewamy mleko z żelatyną, miksujemy. Część borówek się rozpadnie, ale większość pozostanie w całości. Wylewamy masę serową na spód ciasteczkowy i odstawiamy sernik do lodówki - do zastygnięcia.
Dżem jagodowy podgrzewamy w garnuszku, tak żeby przyjął całkowicie płynną konsystencję, zalewamy nim borówki na polewę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy sernik się zetnie przystępujemy do robienia polewy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem. Wykładamy śmietanę na sernik, na śmietanę wykładamy borówki z dżemem, zostawiając 1 -1,5 cm wolnego brzegu. Chłodzimy całość.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Zrobię na niedzielny deser!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń