Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 23 września 2016
Beza, chałwa, migdały
Jak widzicie, spodobało mi się pieczenie bezy. Musicie przyznać, że nie jest to zbyt zaskakujące - jej zrobienie nie jest trudne, a efekty są powalające. Niedawno nadarzyła się świetna okazja do powtórzenia ostatniego bezowego sukcesu (przepis tutaj klik), ktoś bardzo mi bliski obchodził urodziny, więc koniecznym było upieczenie wyjątkowego tortu. I tak oto powstała cudowna i przesłodka Pavlova dla fanów chałwy.
KAKAOWY TORT BEZOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM, MIGDAŁAMI I OWOCAMI
Składniki na bezę 20-24 cm:
Beza:
ok. 200 g białek (z 6 średnich jajek)
300 g cukru (najlepiej drobnego)
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
400 g śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
280 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
150 g migdałów w cukrze (przepis tutaj klik)
ok. 14-16 truskawek
ok. 200 g malin
Beza: Schłodzone białka ubijamy, zaczynamy na niskich obrotach miksera, które stopniowo zwiększamy. Gdy z białek zaczynie powstawać piana, dodajemy stopniowo cukier - po jednej łyżce, aby piana ustabilizowała się i nie zważyła. Na końcu miksowania powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną i całkowicie białą masę, wtedy dodajemy ocet, przesiane kakao i mąkę - jeszcze chwilę ubijamy, do połączenia składników. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy ołówkiem dwa koła (pomocny będzie głęboki talerz lub miska o średnicy między 20 a 24 cm), wykładamy na okręgi po połowie masy bezowej i rozprowadzamy, zgodnie z narysowanymi konturami. Bezy pieczemy, a właściwie suszymy w 120 stopniach przez 2 godziny, co pół godziny zamieniając miejscami blachy z bezami, a jeżeli mamy taką możliwość włączamy termoobieg. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia. Bezy mogą tak odpoczywać nawet całą noc i cały następny dzień.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy, następnie dodajemy schłodzone mascarpone i delikatnie mieszamy (w przypadku szybkiego miksowania krem zrobi się rzadki). Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy mieszamy.
Truskawki kroimy w dużą kostkę, zostawiając kilka do udekorowania tortu, 3/4 migdałów rozdrabniamy (tak aby miały podobną wielkość, co pokrojone truskawki). Pierwszy blat bezowy wykładamy na paterę/talerz, na którym będziemy podawać tort. Na bezę nakładamy 3/4 kremu, który rozprowadzamy zostawiając około 2-3 cm brzegu bezy (krem pokryje całość po nałożeniu górnego blatu), na krem nakładamy równomiernie 3/4 malin, pokrojone truskawki i pokruszone migdały. Całość przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy, tak aby warstwy skleiły się. Na górę nakładamy pozostały krem, całe migdały i resztę owoców. Podajemy!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ulala, na bogato:)
OdpowiedzUsuńOj tak, ale warto czasami zaszaleć :)
UsuńŚlinka cieknie na samą myśl o tym deserze :)
OdpowiedzUsuńW takim razie należy przygotować go w domu! :)
UsuńBeza i chałwa - niebo łasuchów!
OdpowiedzUsuńoj tak! warto się skusić na taki kawałek nieba :)
Usuń