poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pierniczki z lukrem śmietankowym


A dziś na naszym blogu najbardziej świąteczne ze świątecznych wypieków. Pyszne ciasteczka o korzennym smaku - pierniczki! Delikatne, słodkie i pachnące cynamonem, goździkami i imbirem. Po prostu pyszne! I spokojnie - jeszcze zdążycie je zrobić! W przeciwieństwie do pierników dojrzewających te możecie zrobić dzień przed Wigilią i spokojnie podać gościom!

PIERNICZKI Z LUKREM ŚMIETANKOWYM

Składniki na ok 50 sztuk małych pierników:
150 g miodu wielokwiatowego
15 g masła
30 g przyprawy do piernika
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g cukru pudru
1 jajko

Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i masę miodową i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste i nie będzie współpracowało, ale tym się nie przejmujcie, trzeba je po prostu dokładnie wymieszać.Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kulkę, wkładamy do woreczka foliowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy na 4 godziny do lodówki lub na 1 godzinę do zamrażarki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy około 10 minut, do momentu w którym pierniczki się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia i zdejmujemy z blachy.
Składniki na lukier mieszamy ze sobą, lukier wyjdzie dość rzadki (można dodać trochę mniej śmietany), ale zastygnie.
Wystudzone pierniczki polewamy lukrem. Pierniczki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, nie muszą "leżakować" - można je wcinać od razu po zrobieniu.


4 komentarze: