Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Pierniczki z lukrem śmietankowym
A dziś na naszym blogu najbardziej świąteczne ze świątecznych wypieków. Pyszne ciasteczka o korzennym smaku - pierniczki! Delikatne, słodkie i pachnące cynamonem, goździkami i imbirem. Po prostu pyszne! I spokojnie - jeszcze zdążycie je zrobić! W przeciwieństwie do pierników dojrzewających te możecie zrobić dzień przed Wigilią i spokojnie podać gościom!
PIERNICZKI Z LUKREM ŚMIETANKOWYM
Składniki na ok 50 sztuk małych pierników:
150 g miodu wielokwiatowego
15 g masła
30 g przyprawy do piernika
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g cukru pudru
1 jajko
Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i masę miodową i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste i nie będzie współpracowało, ale tym się nie przejmujcie, trzeba je po prostu dokładnie wymieszać.Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kulkę, wkładamy do woreczka foliowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy na 4 godziny do lodówki lub na 1 godzinę do zamrażarki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy około 10 minut, do momentu w którym pierniczki się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia i zdejmujemy z blachy.
Składniki na lukier mieszamy ze sobą, lukier wyjdzie dość rzadki (można dodać trochę mniej śmietany), ale zastygnie.
Wystudzone pierniczki polewamy lukrem. Pierniczki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, nie muszą "leżakować" - można je wcinać od razu po zrobieniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musiały pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZapach świąt!
UsuńPyszne były!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
Usuń