Brakuje Wam pomysłu na surówkę do obiadu? A może zalega w waszej spiżarni kawałek czerwonej kapusty? Mamy coś dla Was! Pyszna, soczysta sałatka z czerwonej kapusty, która wspaniale uzupełni każdy obiad. Idealnie pasuje do zwykłego schabowego, jak i do gulaszu, pieczonej kaczki czy dziczyzny. W moim rodzinnym domu tę sałatkę lubi każdy, spróbujcie i Wy!
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
1/2 średniej kapusty czerwonej
1/2 łyżeczki cukru
1 średnia cebula
1/2 cytryny
majonez
sól
pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy cukier i łyżeczkę soli. Gotujemy około 10 minut (w zależności od grubości i wieku kapusty), kapusta ma być al dente, uważamy, żeby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu z kapusty odlewamy całą wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z gorącą kapustą, dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Cebula pod wpływem ciepła zmięknie i złagodnieje. Gdy kapusta ostygnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatka świetnie się sprawdza, jako dodatek do ciepłych dań, jak również do zwykłych kanapek.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz