Jakie macie plany na najbliższe śniadanie? Może coś pysznego? Puszystego? Z owocami? Tak wiem, jestem okropna. Ślinka Wam cieknie i nie możecie na to nic poradzić! I właśnie tu się mylicie, wystarczy skorzystać z poniższego przepisu i zaspokoić wywołane tym wpisem pragnienia. Pyszny pieczony omlet z owocami, minimum wysiłku - maksimum smaku!
OMLET PIECZONY Z OWOCAMI
Składniki na patelnię ok. 22-24 cm:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 cytryna
1 szklanka ciemnych owoców (mogą być mrożone)
2 łyżki masła
Jajka, mleko, mąkę, cukier oraz skórkę otartą z cytryny dokładnie ze sobą mieszamy - mikserem lub blenderem. Rozgrzewamy masło na patelni (na kuchence), wlewamy masę jajeczną i posypujemy równomiernie owocami, jeżeli używamy owoców mrożonych nie musimy ich wcześniej rozmrażać. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż omlet zacznie odchodzić od patelni i ładnie się zrumieni na brzegach. Jeżeli nie macie patelni, którą moglibyście włożyć do piekarnika, to możecie upiec omlet w okrągłej formie (np do tarty), którą przed pieczeniem należy nasmarować masłem. Omlet można podawać z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub tak po prostu bez dodatków. Smacznego!
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz