Zastępników zwykłych ziemniaków na obiad znamy w Polsce całe mnóstwo, ale chyba najbardziej ze wszystkiego lubimy wszelkiego rodzaju kluski: żelazne, leniwe, śląskie, kopytka i całe mnóstwo innych. Jednakże nie tylko my wpadliśmy na pomysł przerabiania starych ziemniaków na pyszny dodatek do dania, dziś coś od naszych czeskich sąsiadów - knedliki ziemniaczane. Do dań z sosem nie ma nic lepszego, niż złociste, obsmażone kluski z ziemniaków!
CZESKIE KNEDLE ZIEMNIACZANE
Składniki na 3-4 porcje:
ok. 450 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
130 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypania
sól
pieprz
Do smażenia:
2- 3 łyżki masła klarowanego
kilka gałązek natki pietruszki
Ugotowane ziemniaki ugniatamy, im bardziej masa będzie gładka tym lepiej, dodajemy jajko i mąkę, sól oraz pieprz dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno przestać się lepić i zrobić elastyczne. Podsypując blat mąką z masy ziemniaczanej formujemy wałek o średnicy około 5-6 cm. Ciasto wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 20 minut, uważając, aby knedel nie opadł całkowicie na dno i nie przykleił się do garnka. Przed podaniem kroimy w grube plastry, możemy również obsmażyć na maśle i posypać natką z pietruszki, są jeszcze lepsze.
Przepis inspirowany przepisem z: http://sfinjak.wroclaw.pl
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz