Moja
koleżanka miała urodziny, więc miałam okazję zrobić coś pysznego ;). Jednak z
powodu wiecznego deficytu czasu musiałam zdecydować się na zrobienie czegoś, co
wszyscy znają i kochają, co będzie proste i niewymagające wiele czasu (idealnie
na przerwę między zadaniami z izomerii optycznej a ćwiczeniami z węglowodanów
;)).
BLOK CZEKOLADOWY (KAKAOWY)
Składniki:
100g mleka w
proszku
175g masła
lub margaryny
160g cukru
2 łyżki
kakao
5 łyżek wody
150g
herbatników
Dodatkowo:
30g
herbatników
Masło, cukier, kakao i wodę podgrzać w rondelku do otrzymania dość gładkiej masy. Wtedy wymieszać ją (jeszcze gorącą) z przesianym mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami (najlepiej pokruszyć je rękami, żeby zostały dosyć duże kawałki). Przełożyć do formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Posypać dodatkowymi pokruszonymi herbatnikami i odstawić do ostygnięcia.
Trudno znaleźć deser prostszy i szybszy do wykonania, który w dodatku jest taki pyszny (dlatego nie radzę próbować gorącej masy – nie zdąży ostygnąć zanim zniknie ;P). Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, ale dopiero niedawno sobie o nim przypomniałam. Trochę zmodyfikowałam ilości składników… i tyle, smacznego! ;)
Najlepiej smakuje schłodzony <3
OdpowiedzUsuńTak? Hmm, mi chyba najbardziej smakuje taki o temperaturze pokojowej ;)ale powiedzmy sobie szczerze, w każdej postaci jest pyszny :) Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu :)
OdpowiedzUsuńJak ja przepadam za czekoladą :D
OdpowiedzUsuń