Po spaghetti ze
szpinakiem (klik) nadszedł czas na kolejny makaron, ponownie bez mięsa. Tym
razem padło na makaronowe muszle wypełnione trzema rodzajami sera, z dodatkiem
świeżych liści bazylii i gęstego sosu pomidorowego… Naprawdę pysznie!
CONCHIGLIONI Z RICOTTĄ, MOZZARELLĄ I PARMEZANEM
16 conchiglioni rigati (duże muszle)
800g pomidorów z puszki
3 łyżki startego parmezanu
250g startej mozzarelli
150g sera ricotty
16 dużych liści bazylii + kilka liści
posiekanych
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól
cukier
pieprz
zioła prowansalskie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Ostudzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i go poddusić. Dorzucić
pomidory, bazylię, sól, pieprz, cukier i zioła. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wylać go na
dno naczynia do zapiekania.
Ricottę wymieszać z połową mozzarelli i parmezanem, uformować kulki, każdą z
nich owinąć listkiem bazylii i włożyć do muszelki. Conchiglioni ułożyć na sosie
pomidorowym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Na pięć
minut przed końcem pieczenia posypać pozostałą mozzarellą. Od razu podawać.
Opierałam się na przepisie stąd: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/02-zapiekane-makaronowe-muszle-z-nadzieniem-serowym_1796.html
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz