Ostatnio musiałam niespodziewanie przygotować coś słodkiego. Po chwili paniki i znalezieniu migdałów stwierdziłam, że spróbuję zrobić ciasto z syropem pomarańczowo - kawowym. Opierałam się na przepisie na muffinki, dzięki czemu gotowy wypiek był puszysty i smaczny :)
CIASTO MIGDAŁOWE Z SYROPEM KAWOWYM
Składniki (na formę 18cm):
250g masła
200g cukru
4 jajka
100g mąki
200g mielonych migdałów
Dodatkowo:
100g cukru
60ml mocnej kawy
70ml soku pomarańczowego
Wybrane owoce – banan, brzoskwinie lub pomarańcze
Masło utrzeć z cukrem (200g) i jajkami, dodać mąkę i migdały i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w natłuszczonej foremce przez około 30 minut w temperaturze 150-160°C (z termoobiegiem).
Kawę zagotować z cukrem i dodać sok. Ciasto nasączyć gorącym syropem i przełożyć owocami.
Opierałam się na przepisie z książki "Babeczki słodkie i pikantne", wyd. Weltbild
wygląda na bardzo smaczny...do porannej kawki by mi pasował:)
OdpowiedzUsuńPasuje do kawy, sprawdzałam ;)
Usuńkurcze ale fajne! i proste w przygotowaniu, pewnie bez owoców też niezłe :)
OdpowiedzUsuńtak, bez owoców też próbowałam :)
Usuń