sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto migdałowe z syropem kawowym


Ostatnio musiałam niespodziewanie przygotować coś słodkiego. Po chwili paniki i znalezieniu migdałów stwierdziłam, że spróbuję zrobić ciasto z syropem pomarańczowo - kawowym. Opierałam się na przepisie na muffinki, dzięki czemu gotowy wypiek był puszysty i smaczny :)

CIASTO MIGDAŁOWE Z SYROPEM KAWOWYM

Składniki (na formę 18cm):
250g masła
200g cukru
4 jajka
100g mąki
200g mielonych migdałów

Dodatkowo:
100g cukru
60ml mocnej kawy
70ml soku pomarańczowego
Wybrane owoce – banan, brzoskwinie lub pomarańcze

Masło utrzeć z cukrem (200g) i jajkami, dodać mąkę i migdały i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w natłuszczonej foremce przez około 30 minut w temperaturze 150-160°C (z termoobiegiem).
Kawę zagotować z cukrem i dodać sok. Ciasto nasączyć gorącym syropem i przełożyć owocami.

Opierałam się na przepisie z książki "Babeczki słodkie i pikantne", wyd. Weltbild

4 komentarze:

  1. wygląda na bardzo smaczny...do porannej kawki by mi pasował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze ale fajne! i proste w przygotowaniu, pewnie bez owoców też niezłe :)

    OdpowiedzUsuń