piątek, 10 stycznia 2014

Potica z orzechami






















Potica to słoweńskie ciasto z makowym lub orzechowym nadzieniem, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie. Wybrałam tę drugą wersję: miękkie, drożdżowe ciasto, a do tego chrupiące, słodkie orzechy. Co prawda już dawno po Świętach, ale przecież na drożdżowe zawsze jest dobra pora ;)

POTICA Z ORZECHAMI

Składniki:
600g mąki pszennej (o temperaturze pokojowej)
60g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
100g miękkiego masła
3 żółtka
100g cukru
2 łyżki rumu
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Dodatkowo:
300g posiekanych orzechów włoskich
120ml mleka
150g cukru
2 łyżki bułki tartej
30g masła
3 łyżki śmietany 36%
2 jajka (rozdzielone na białka i żółtka)
pół łyżeczki cynamonu

Drożdże rozkruszyć, dodać dwie łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, powoli wlewając wymieszać z masą maślaną. Mąkę przesiać, dodać drożdże i połowę mieszanki mlecznej, w trakcie wyrabiania stopniowo ją dolewać (możliwe, że nie zużyjecie całej, a ciasto będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki). Ciasto włożyć do szklanej lub drewnianej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40 minut do godziny).
Orzechy sparzyć gorącym mlekiem, dodać cukier, bułkę tartą, masło, śmietanę, żółtka i cynamon. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z orzechami.
Ciasto rozwałkować, pokryć nadzieniem orzechowym i zwinąć, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej (poticę można też włożyć do formy na babkę, wtedy należy ją natłuścić i wysypać bułką), ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160-170°C przez 40-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz