Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 10 stycznia 2014
Potica z orzechami
Potica to słoweńskie ciasto z makowym lub orzechowym nadzieniem, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie. Wybrałam tę drugą wersję: miękkie, drożdżowe ciasto, a do tego chrupiące, słodkie orzechy. Co prawda już dawno po Świętach, ale przecież na drożdżowe zawsze jest dobra pora ;)
POTICA Z ORZECHAMI
Składniki:
600g mąki pszennej (o temperaturze pokojowej)
60g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
100g miękkiego masła
3 żółtka
100g cukru
2 łyżki rumu
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
300g posiekanych orzechów włoskich
120ml mleka
150g cukru
2 łyżki bułki tartej
30g masła
3 łyżki śmietany 36%
2 jajka (rozdzielone na białka i żółtka)
pół łyżeczki cynamonu
Drożdże rozkruszyć, dodać dwie łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, powoli wlewając wymieszać z masą maślaną. Mąkę przesiać, dodać drożdże i połowę mieszanki mlecznej, w trakcie wyrabiania stopniowo ją dolewać (możliwe, że nie zużyjecie całej, a ciasto będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki). Ciasto włożyć do szklanej lub drewnianej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40 minut do godziny).
Orzechy sparzyć gorącym mlekiem, dodać cukier, bułkę tartą, masło, śmietanę, żółtka i cynamon. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z orzechami.
Ciasto rozwałkować, pokryć nadzieniem orzechowym i zwinąć, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej (poticę można też włożyć do formy na babkę, wtedy należy ją natłuścić i wysypać bułką), ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160-170°C przez 40-60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz