niedziela, 26 stycznia 2014

Cytrynowe muszelki


Magdalenki to świetnie ciasteczka do kawy czy herbaty. Nie miałam ochoty na wersję czekoladową (która pojawiła się na blogu, link tutaj), a chciałam wykorzystać cytryny. To był dobry wybór – mięciutkie ciasteczka są lekko kwaśne w smaku, co sprawia, że są naprawdę pyszne :)

CYTRYNOWE MAGDALENKI

Składniki (na około 30 magdalenek):
170g masła (stopionego)
190g mąki
3 jajka
2 żółtka
190g cukru
Skórka i sok z ½ cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka, żółtka, cukier skórkę i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Dodać masło, a następnie mąkę i znów wymieszać. Odstawić na 30 minut. Piec w natłuszczonych foremkach w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Jeśli nie macie odpowiednich foremek, możecie zrobić z takiego ciasta babeczki, też świetnie smakują :)

Z przepisu Marthy Stewart: http://www.marthastewart.com/341274/lemon-madeleines


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz