Moja koleżanka ostatnio zrobiła babeczki ze snickersami, a ja nie chciałam powielać pomysłu, więc zrobiłam babeczki z innymi batonikami. Wyszły super – ciasto jest lekkie, o migdałowym aromacie, a kawałki batona przyjemnie chrupią i się ciągną… Nie mają może walentynkowego serduszka na wierzchu, ale i tak nikt im się nie oprze ;)
MUFFINKI Z TWIXAMI I AMARETTO
Składniki (na 24 muffinki):
320g batoników typu twix
250g mąki
300ml maślanki
80ml oleju
125g cukru
jajko
torebka cukru wanilinowego
2 łyżki amaretto
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką, olejem, cukrami i likierem. W oddzielnym naczyniu przesiać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Batoniki posiekać. Mieszankę mączną dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, dorzucić kawałki batonów. Muffinki piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Można ozdobić cukrem pudrem.
Przepis z książeczki "Babeczki słodkie i wytrawne", wyd. Weltbild.
Kaloryczność nie jest podana, bo niestety licznik nie zna takiego pojęcia jak "baton typu twix"
Przepis dołączam do akcji:
Ja się nawet nie próbuje opierać :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńOpierać to się nawet nie wypada
OdpowiedzUsuńo, właśnie!
Usuńa czy bez tego amareto również można zrobić czy to bardzo zaważy na smaku? :)
OdpowiedzUsuńtak, ten składnik można zastąpić np. rumem lub ulubionym likierem lub pominąć :)
Usuń