czwartek, 13 lutego 2014

Ciastko, karmel... ;)


Moja koleżanka ostatnio zrobiła babeczki ze snickersami, a ja nie chciałam powielać pomysłu, więc zrobiłam babeczki z innymi batonikami. Wyszły super – ciasto jest lekkie, o migdałowym aromacie, a kawałki batona przyjemnie chrupią i się ciągną… Nie mają może walentynkowego serduszka na wierzchu, ale i tak nikt im się nie oprze ;)

MUFFINKI Z TWIXAMI I AMARETTO

Składniki (na 24 muffinki):
320g batoników typu twix
250g mąki
300ml maślanki
80ml oleju
125g cukru
jajko
torebka cukru wanilinowego
2 łyżki amaretto
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką, olejem, cukrami i likierem. W oddzielnym naczyniu przesiać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Batoniki posiekać. Mieszankę mączną dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, dorzucić kawałki batonów. Muffinki piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Można ozdobić cukrem pudrem.

Przepis z książeczki "Babeczki słodkie i wytrawne", wyd. Weltbild.
Kaloryczność nie jest podana, bo niestety licznik nie zna takiego pojęcia jak "baton typu twix"
Przepis dołączam do akcji:
Słodkie Walentynki 2014

6 komentarzy:

  1. Opierać to się nawet nie wypada

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy bez tego amareto również można zrobić czy to bardzo zaważy na smaku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ten składnik można zastąpić np. rumem lub ulubionym likierem lub pominąć :)

      Usuń