niedziela, 9 lutego 2014

Przed tłustym czwartkiem...


Te nieregularne pączki są u mnie nazywane kogutami, ale wiem, że w innych domach mają różne nazwy. Idealne na tłusty czwartek i każdą inną okazję, słodkie i mocno wyrośnięte, chociaż wśród składników nie ma drożdży. Spróbujcie, szczególnie jeśli – tak jak ja – nigdy nie smażyliście pączków ;)

KOGUTKI TWAROGOWE


Składniki:
½ kg twarogu - użyłam 275g tłustego i 225g półtłustego
90g cukru
125g (5 łyżek) śmietany 18%
4 jajka
260g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu
16g cukru wanilinowego

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder (do oprószenia)

Ser zmielić (wystarczy raz) i wymieszać z pozostałymi składnikami, dopiero pod koniec mieszania dodając ocet. Jeśli będziecie łączyć składniki za pomocą robota kuchennego to użyjcie końcówki do mieszania ciasta drożdżowego, będzie najlepsza.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub we frytownicy do temperatury 180-190°C. Łyżkę zmoczyć w oleju i nakładać nią ciasto, za każdym razem zanurzając łyżkę w oleju (ciasto nie będzie się przyklejać). Surowe ciasto na jedną porcję powinno mieć nie większą objętość niż mała łyżeczka. Kogutki smażyć do zrumienienia i odsączyć na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis stąd:
http://www.slodkiefantazje.pl/paczuszki-serowe.



Przepis dołączam do akcji:
Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz