BANANA BREAD - CHLEBEK BANANOWY
Składniki:
3-4 dojrzałe banany
70g masła
200g mąki
szczypta soli
140g cukru
jajko
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka sody
20-30g solonych ziaren słonecznika (opcjonalnie; można też użyć orzechów lub suszonych owoców)
Roztopione masło wymieszać z rozgniecionymi bananami, dodać cukier, cukier z wanilią i roztrzepane jajko. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą.
Piec w natłuszczonej keksówce w temperaturze 170°C przez około godzinę.
Przepis stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread
Smaczny, ale wg. szału nie robi... wolę ciasto marchewkowe ;D
OdpowiedzUsuńja byłam bardzo mile zaskoczona, myślałam, że wyjdzie gorzej, a był naprawdę pyszny :) a ciasto marchewkowe pewnie niedługo wrzucę, też uwielbiam :)
UsuńZdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających bananów! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie w czołówce :) dzięki ;)
Usuń