Już po tytule widać, z czyjego przepisu korzystałam ;) Michel Moran, mój nowy ulubieniec, prowadzi taki pięciominutowy program, w którym zaprezentował tartę nazwaną umownie pizzą po francusku. Dwa płaty francuskiego ciasta, a pomiędzy nimi pyszny pomidorowy sos z kilkoma istotnymi dodatkami. Pysznie :)
PIZZA PO FRANCUSKU
Składniki
550g ciasta francuskiego (2 płaty)
2 kartony przecieru pomidorowego (lub 3 puszki całych pomidorów)
cebula
2 ząbki czosnku
80-100g oliwek (czarnych, zielonych lub obu rodzajów)
2-3 łyżeczki kaparów
100g anchois – dodałabym więcej ;)
Jajko
Cebulę i czosnek poddusić na oleju (lub oliwie), dodać pomidory i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem (należy ostrożnie solić, zarówno anchois jak i kapary są bardzo słone). Dusić do zgęstnienia. Zdjąć z gazu, dodać kapary, pokrojone oliwki i anchois, dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie wyłożyć połową ciasta. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Dokładnie docisnąć na brzegach (żeby przykleiło się do drugiego kawałka ciasta), nakłuć widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (ja pierwsze 10 piekłam z termoobiegiem, potem przełączyłam na dolną grzałkę).
Przepis na podstawie programu „Doradca smaku”.
Na cieście francuskim lubię :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńZapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
Pozdrawiam serdecznie
Magalena
No ja bym pewnie za ta potrawę nie zabrała ani jemu ani tobie fartucha
OdpowiedzUsuńto dzięki ^^
UsuńMusiała super smakować :) Lubie takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńbyła pyszna, sama spróbuj :)
Usuń