PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki na formę o średnicy 22 lub 24cm:
100g masła
220g mąki
120ml śmietany 18% (u mnie pół na pół z jogurtem)
150g drobnego cukru
Duże jajko
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z wanilią
500g truskawek (aktualnie nie mam wagi, więc nie mam pojęcia ile zużyłam; nie można pokryć nimi całego ciasta – nie wyrośnie)
Ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i cukier z wanilią. Do maślanej masy dodawać stopniowo śmietanę z jogurtem na zmianę z mieszanką mączną. Szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pokryć truskawkami („buziami” do góry). Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Posłużyłam się przepisem z witryny mojewypieki.com
Łał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńmmm... wyglada apetycznie :) ciekawe składniki i połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń