Francuska nazwa może nieco odstraszać niedoświadczonych kucharzy, ale danie wcale nie wymaga szczególnych umiejętności – najtrudniejsze jest czekanie na końcowy efekt ;) Co prawda wygląd nie zachęca do jedzenia, ale smak jest naprawdę świetny :)
COQ AU VIN
Składniki:
Kilogram elementów z kurczaka (u mnie udka)
200g wędzonego boczku
3 młode cebulki
200g pieczarek
marchewka
250ml bulionu drobiowego
½ l czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonego tymianku
½ pęczka natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
Liść laurowy
olej
sól
pieprz
mąka
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i kolejno podsmażać boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, marchewkę i cebulki. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni położyć masło i podsmażyć posolone, popieprzone i oprószone mąką elementy kurczaka. Zalać kurczaka bulionem i winem, dorzucić podsmażone wcześniej składniki i przyprawy (czosnek w całości). Dusić przez półtorej, dwie godziny, aż miękkie mięso będzie odchodzić od kości.
Składniki:
Kilogram elementów z kurczaka (u mnie udka)
200g wędzonego boczku
3 młode cebulki
200g pieczarek
marchewka
250ml bulionu drobiowego
½ l czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonego tymianku
½ pęczka natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
Liść laurowy
olej
sól
pieprz
mąka
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i kolejno podsmażać boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, marchewkę i cebulki. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni położyć masło i podsmażyć posolone, popieprzone i oprószone mąką elementy kurczaka. Zalać kurczaka bulionem i winem, dorzucić podsmażone wcześniej składniki i przyprawy (czosnek w całości). Dusić przez półtorej, dwie godziny, aż miękkie mięso będzie odchodzić od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz