Dużo się u mnie dzieje, a czasu na gotowanie i blogowanie
brakuje… W związku z tym dzisiaj wrzucam nie tyle „pełnoprawny” przepis, co
pomysł na pyszną, letnią, orzeźwiającą przekąskę :) Przyjemnie jest zjeść świeżego ananasa w taką pogodę... ;)
ANANAS Z MIĘTĄ
Ananasa należy obrać, wyciąć czarne plamki i obkroić tak, aby pozostał tylko twardy rdzeń. Jeśli nie wiecie, jak wybrać odpowiedni owoc – wystarczy pociągnąć jeden z liści, jeśli wychodzi dość łatwo – ananas jest dojrzały, jeśli musicie się siłować – powinien jeszcze trochę poczekać.
Miętę, najlepiej świeżą, utrzeć z cukrem w moździerzu tak, aby cukier lekko zabarwił się na zielono. Tak przygotowaną mieszanką posypać ananasa. Można schłodzić przed podaniem, wtedy ananas będzie jeszcze bardziej orzeźwiający :)
ANANAS Z MIĘTĄ
Ananasa należy obrać, wyciąć czarne plamki i obkroić tak, aby pozostał tylko twardy rdzeń. Jeśli nie wiecie, jak wybrać odpowiedni owoc – wystarczy pociągnąć jeden z liści, jeśli wychodzi dość łatwo – ananas jest dojrzały, jeśli musicie się siłować – powinien jeszcze trochę poczekać.
Miętę, najlepiej świeżą, utrzeć z cukrem w moździerzu tak, aby cukier lekko zabarwił się na zielono. Tak przygotowaną mieszanką posypać ananasa. Można schłodzić przed podaniem, wtedy ananas będzie jeszcze bardziej orzeźwiający :)
Ciekawa orzeźwiająca przekąska. :)
OdpowiedzUsuń