Tak, wiem, jestem już nudnawa z tymi truskawkami. Ale te
owoce mi się po prostu nie nudzą i właśnie za truskawkami najbardziej tęsknię
podczas zimy :) Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne ciasto, które znacznie różni
się od poprzedniego. Bardzo wilgotne, z drobnymi kawałkami truskawek, pokryte
zastygającym kremem o lekko waniliowym smaku. Wypróbujcie :)
CIASTO TRUSKAWKOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO-WANILIOWĄ
Składniki na formę o średnicy 18cm:
80g masła
150g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
180g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50ml mleka
150g truskawek
Dodatkowo (krem):
Opakowanie galaretki truskawkowej
Opakowanie serka waniliowego (150g)
100g truskawek
Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem dodawać do masy maślanej. Ciasto połączyć z drobno pokrojonymi truskawkami i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Wystudzić.
Galaretkę zalać 500ml wody i wystudzić. Kiedy galaretka zacznie zastygać, wymieszać z serkiem i kawałkami truskawek, dobrze schłodzić i wyłożyć na ciasto (dobrze jest posłużyć się plastikową obręczą używaną do robienia sernika na zimno, można też użyć formy wcześniej użytej do pieczenia). Ciasto mocno schłodzić tak, aby masa zastygła.
CIASTO TRUSKAWKOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO-WANILIOWĄ
Składniki na formę o średnicy 18cm:
80g masła
150g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
180g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50ml mleka
150g truskawek
Dodatkowo (krem):
Opakowanie galaretki truskawkowej
Opakowanie serka waniliowego (150g)
100g truskawek
Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem dodawać do masy maślanej. Ciasto połączyć z drobno pokrojonymi truskawkami i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Wystudzić.
Galaretkę zalać 500ml wody i wystudzić. Kiedy galaretka zacznie zastygać, wymieszać z serkiem i kawałkami truskawek, dobrze schłodzić i wyłożyć na ciasto (dobrze jest posłużyć się plastikową obręczą używaną do robienia sernika na zimno, można też użyć formy wcześniej użytej do pieczenia). Ciasto mocno schłodzić tak, aby masa zastygła.
Pycha, ciasta z truskawkami są fantastyczne :D
OdpowiedzUsuń