poniedziałek, 13 października 2014

Całuski prosto z Włoch

Mocno czekoladowe ciasteczka z orzechami, twarde i bardzo chrupiące – baci di dama, a po polsku po prostu całuski. Idealne zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbaty.

BACI DI DAMA

Składniki:
125 g mąki
125 g cukru
100 g prażonych orzechów laskowych
25 g blanszowanych migdałów
125 g masła (w temp. pokojowej)
30 g kakao
100 g gorzkiej czekolady

Miksujemy (w blenderze) orzechy z migdałami i cukrem, tak powstałą masę łączymy z masłem. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy do masy orzechowej, całość zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Na blacie posypanym mąką wałkujemy ciasto do grubości 1 cm. Wycinamy z nich krążki o średnicy około 2 cm i formujemy kulki.
Kulki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut (ciastka po ostygnięciu bardzo twardnieją). Odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i sklejamy nią po dwa ciasteczka.

Przepis zaczerpnięty z „CZEKOLADA 50 łatwych przepisów”

3 komentarze:

  1. Już od dłuższego czasu chodzą za mną te ciasteczka, choć jeszcze nigdy ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam - są naprawdę pyszne :) a na dodatek można je zachomikować i zjeść po kilku dniach:)

    OdpowiedzUsuń