Nie jestem zbyt systematyczna i obowiązkowa, dlatego moje
wpisy nie są regularne, ale naprawdę lubię gotować! A tym razem
sięgnęłam po połączenie imbiru, miodu i ostrej papryki – to po prostu musiało
wyjść pysznie. I wyszło.
PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE IMBIROWO-MIODOWEJ
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
na marynatę:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżeczki imbiru w proszku
1,5 łyżeczki chili pieprz cayenne
3 łyżeczki miodu
ząbek czosnku (duży)
sól i pieprz do smaku
pieczone warzywa:
1 batat
1 cebula
1 średniej wielkości marchew
8 średniej wielkości pieczarek
2 łyżeczki wegety
2 łyżeczki tymianku
olej
Składniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niej kurczaka,
którego można pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na trzy). Marynujemy
kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Warzywa –dowolne, które najadą się
do pieczenia - kroimy i mieszamy z przyprawami.
Warzywa wkładamy do brytfanki, po środku układamy kurczaka,
którego polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40
minut, pierwsze 10 minut pod przykryciem, ostatnie 10-15 minut z włączonym
termoobiegiem, aż warzywa zmiękną, a kurczak się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz