niedziela, 19 października 2014

Tarte Tatin aux poires


W XVIII wieku podobno przez przypadek powstał jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. W restauracji sióstr Stephanie i Caroline był duży ruch i pierwsza z nich, w roztargnieniu, do formy na ciasto włożyła jabłka, a dopiero potem przykryła je ciastem. I tak powstała słynna tarta Tatin :) Już od dawna chciałam spróbować zrobić ten deser, ale w swojej wersji zamiast jabłek użyłam gruszek. Wyszło pysznie - słodkie, rozpadające się owoce, kruche ciasto i nuta karmelu. Spróbujcie sami :)

TARTA TATIN Z GRUSZKAMI

Składniki (na formę o średnicy 27cm):
200g mąki
20g cukru
100g masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki wody

Dodatkowo:
szklanka cukru
8 łyżek wody
3 duże gruszki

Mąkę, 20g cukru, masło, żółtko i sól wymieszać mikserem, w trakcie dodając 2 łyżki wody. Kiedy ciasto zacznie odlepiać się od misy miksera, uformować kulkę, owinąć folię i wstawić na pół  godziny do lodówki.
Gruszki pokroić i wydrążyć gniazda nasienne. Szklankę cukru i wodę wrzucić na dużą patelnię. Podgrzewać do uzyskania karmelu (nie mieszać!), następnie wrzucić gruszki. Owoce wyłożyć do formy i przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem).
Ciasto podawać z miętą, najlepiej będzie smakować w towarzystwie lodów :)


 Przepis dołączam do akcji:
Wariacje z gruszką

1 komentarz: