wtorek, 14 kwietnia 2015

Cherries, cherries...




Połączenie wiśni i czekolady jest znane, lubiane i... niezawodne :) Dzisiaj prezentuję Wam pierwszą moją roladę, która opiera się właśnie na smaku tortu szwarcwaldzkiego (zobaczcie moją wersję, o tutaj), a ma nieco inną formę. Spróbujcie :)

ROLADA Z CZARNEGO LASU

Składniki:
4 jajka
100g drobnego cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady (startej)
opakowanie cukru wanilinowego

Ponadto:
250g mascarpone
4 czubate łyżki nutelli
200g wiśni (z wiśniówki lub wcześniej zalane alkoholem i odstawione na kilka godzin); można też użyć wiśni bez alkoholu

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Wciąż miksując, kolejno dodać żółtka. Delikatnie wymieszać z mieszanką mączną i startą czekoladą. Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym, oderwać papier do pieczenia, zawinąć ze ściereczką w roladę i odstawić do ostudzenia.
Nutellę, mascarpone i pokrojone (połówki) wiśni wymieszać. Ostudzoną roladę odwinąć, posmarować kremem, zawinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Oparłam się na przepisie z witryny mojewypieki.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz