Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 14 kwietnia 2015
Cherries, cherries...
Połączenie wiśni i czekolady jest znane, lubiane i... niezawodne :) Dzisiaj prezentuję Wam pierwszą moją roladę, która opiera się właśnie na smaku tortu szwarcwaldzkiego (zobaczcie moją wersję, o tutaj), a ma nieco inną formę. Spróbujcie :)
ROLADA Z CZARNEGO LASU
Składniki:
4 jajka
100g drobnego cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady (startej)
opakowanie cukru wanilinowego
Ponadto:
250g mascarpone
4 czubate łyżki nutelli
200g wiśni (z wiśniówki lub wcześniej zalane alkoholem i odstawione na kilka godzin); można też użyć wiśni bez alkoholu
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Wciąż miksując, kolejno dodać żółtka. Delikatnie wymieszać z mieszanką mączną i startą czekoladą. Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym, oderwać papier do pieczenia, zawinąć ze ściereczką w roladę i odstawić do ostudzenia.
Nutellę, mascarpone i pokrojone (połówki) wiśni wymieszać. Ostudzoną roladę odwinąć, posmarować kremem, zawinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Oparłam się na przepisie z witryny mojewypieki.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz