wtorek, 7 kwietnia 2015

Frango



Dzisiaj pomysł na przyrządzenie lubianego przez wszystkich mięsa z kurczaka. Marynowane przez kilka godzin w kilku przyprawach nabiera świetnego, wyrazistego smaku. Podobno tak smakuje Portugalia :)

KURCZAK PO PORTUGALSKU

Składniki:
4 uda z kurczaka
cytryna
papryczka chilli
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka kolendry
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
120ml oliwy
1/2 czerwonej cebuli
oregano
rozmaryn (świeży)
sól
pieprz

Mięso kurczaka naciąć, aby lepiej wchłonęło aromaty. Włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wrzucić skórki cytrusa. Dodać oregano, chilli, papryki, kmin i kolendrę. Dorzucić posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę, następnie świeży rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Całą zawartość miski przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. półtorej godziny.

Z przepisu Adriana Richardsona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz