Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 7 kwietnia 2015
Frango
Dzisiaj pomysł na przyrządzenie lubianego przez wszystkich mięsa z kurczaka. Marynowane przez kilka godzin w kilku przyprawach nabiera świetnego, wyrazistego smaku. Podobno tak smakuje Portugalia :)
KURCZAK PO PORTUGALSKU
Składniki:
4 uda z kurczaka
cytryna
papryczka chilli
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka kolendry
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
120ml oliwy
1/2 czerwonej cebuli
oregano
rozmaryn (świeży)
sól
pieprz
Mięso kurczaka naciąć, aby lepiej wchłonęło aromaty. Włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wrzucić skórki cytrusa. Dodać oregano, chilli, papryki, kmin i kolendrę. Dorzucić posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę, następnie świeży rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Całą zawartość miski przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. półtorej godziny.
Z przepisu Adriana Richardsona.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz