niedziela, 12 kwietnia 2015

Meatballs


Dziś przekąska, która znakomicie sprawdzi się na przyjęciach. Małe kuleczki mięsne w dwóch wyrazistych smakach z dwoma pysznymi sosami (ja szczególnie lubię ten z suszonymi pomidorami)! Proste w wykonaniu, efektowne, a na dodatek możemy przygotować je na dzień przed przyjściem gości. Brzmi wspaniale, prawda?

KULECZKI MIĘSNE Z SOSAMI NA DWA SMAKI: WŁOSKI I SERBSKI

Składniki:
I przepis – kuleczki włoskie:
¼ kg mielonego mięsa wieprzowego
6 listków świeżej bazylii
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki parmezanu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

sos z suszonych pomidorów:
¾ szklanki jogurtu naturalnego
4 suszone pomidory
3 listki świeżej bazylii
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów (zalewy ze słoika)
sól i pieprz do smaku

II przepis - kuleczki serbskie
¼ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1 łyżeczka ajwaru (pikantna pasta warzywna)
Sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

sos jogurtowy z koperkiem:
¾ szklanki jogurtu naturalnego
3 gałązki koperku
sól i pieprz do smaku

I przepis
Bazylię i pomidory siekamy, mieszamy z mięsem, parmezanem i przyprawami. Formujemy niewielkie kuleczki i smażymy na gorącej patelni z odrobiną oleju.

Pomidory i bazylię drobno kroimy, łączymy z pozostałymi składnikami sosu, mieszamy i chłodzimy 2-3 godziny przed podaniem.

II przepis
Składniki na kuleczki dokładnie mieszamy, formujemy i smażymy na gorącej patelni z odrobiną oleju.

Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu i przyprawiamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Oba rodzaje mięsnych kuleczek możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz