poniedziałek, 16 listopada 2015

Chicha de piña

Macie ochotę na coś wyjątkowego do picia? A może właśnie zjedliście pysznego ananasa (np z naszego przepisu klik)? W obu przypadkach poniższy przepis jest dla Was - oto pyszny napój z "ananasowych odpadów" prosto z Kolumbii.

NAPÓJ ANANASOWY
Składniki:
skóra i rdzeń z 1 ananasa
1 szklanka cukru trzcinowego
1 laska cynamonu
8 goździków
2 gwiazdki anyżu

Wybierając ananasa na ten napój należy zwrócić uwagę na skórkę, aby była ładna i jędrna. Ananasa dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy rdzeń. Skórę i rdzeń wkładamy do garnka (resztę ananasa spożywamy;)) i zalewamy 2,5 - 3 litrami wody, dodajemy cukier oraz przyprawy. Wodę z dodatkami gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Następnie napój należy przecedzić. Podajemy gorący lub mocno schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz