czwartek, 5 listopada 2015

Pakistańskie roti vol. 1

Roti czyli pieczywo - pyszne pszenne placki z pieca, a w naszej domowej wersji z patelni ;) Dziś przepis na typowe dla całego Pakistanu chapati - bardzo chrupiące i cieniutkie, składające się tylko z trzech składników. Można je podać do wszystkiego, na przykład do pysznych past pomidorowych z naszego przepisu klik :)

CHAPATI
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
ok. 150 ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z solą i wodą. Ciasto wyrabiamy do uzyskania miękkiej, elastycznej masy. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto dzielimy na 8 równych części i dość cienko wałkujemy. Smażymy na rozgrzanej, suchej, najlepiej teflonowej patelni przez kilka minut po obu stronach - do zrumienienia (w plackach powstaną pęcherze powietrza).

1 komentarz: