Roti czyli pieczywo - pyszne pszenne placki z pieca, a w naszej domowej wersji z patelni ;) Dziś przepis na typowe dla całego Pakistanu chapati - bardzo chrupiące i cieniutkie, składające się tylko z trzech składników. Można je podać do wszystkiego, na przykład do pysznych past pomidorowych z naszego przepisu klik :)
CHAPATI
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
ok. 150 ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z solą i wodą. Ciasto wyrabiamy do uzyskania miękkiej, elastycznej masy. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto dzielimy na 8 równych części i dość cienko wałkujemy. Smażymy na rozgrzanej, suchej, najlepiej teflonowej patelni przez kilka minut po obu stronach - do zrumienienia (w plackach powstaną pęcherze powietrza).
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Fajne ,lubię nowości.
OdpowiedzUsuń