wtorek, 10 listopada 2015

Kaszotto, czyli pęczak na salonach

Nie wiem jak Wam, ale mi kasza kojarzy się z obiadem z czasów dzieciństwa - czy to z przedszkolnej/szkolnej stołówki czy też z sobotniej wizyty u babci. I to najczęściej (dla mnie niestety) w połączeniu z gulaszem. Brrr! Jednak ostatnio w telewizji często słyszę, że kasza jest super - zdrowa, smaczna i można ją elegancko podać. Postanowiłam dać jej kolejną szansę. Proszę Państwa! Kasza wkracza na salony!

KASZOTTO Z PAPRYKĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ
Składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki kaszy pęczak
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 średniej wielkości czerwone papryki
2 duże pomidory
2 duże cebule
1 duży ząbek czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 liścia laurowego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 kostka rosołowa warzywna
oliwa do smażenia
sól
parmezan

Papryki kroimy w paski i na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy paprykę, delikatnie solimy. Gdy papryka trochę zmięknie, ale będzie nadal chrupiąca zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy. Tak przygotowaną paprykę dodamy do dania później.
Do garnka wsypujemy ciecierzycę, zalewamy 1/2 szklanki wody, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy łyżeczkę  oliwy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 8 minut, czasami mieszając. Pod koniec gotowania solimy - około 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu ciecierzyca ma być średnio-twarda, ale nie surowa (~al dente).
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, czosnek, tymianek, rozmaryn i kaszę, wszystko podsmażamy. Po podsmażeniu na patelnię nalewamy około 1/2 szklanki bulionu z kostki rosołowej, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Resztę bulionu dodajemy stopniowo, od czasu do czasu mieszając. Gdy kaszotto będzie już gęste dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Gdy kaszotto znów zgęstnieje dodajemy paprykę i ciecierzycę, mieszamy. Wyłączamy palnik i odstawiamy kaszotto na około 20 minut, żeby doszło - kasza powinna być miękka.
Kaszotto podajemy z parmezanem.

Kasza niejedno ma imię i oblicze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz