Były już chapati, a dziś kolej na chlebki naan. Te są trochę bardziej złożone i wmagają większego nakładu pracy, ale nadal ich przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Są pyszne, bardziej miękkie i wilgotne od chlebków chapati. Najlepiej przygotowywać oba rodzaje tego pieczywa i podawać razem do różnych potraw - wtedy mamy pewność, że przygotowaliśmy dla każdego coś miłego.
NAAN
Składniki na 8 sztuk:
około 500 g mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
50 g drożdży
sól
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem. Dodajemy połowę mąki i mieszamy, stopniowo dodając kolejne składniki. Pozostałą część mąki dodajemy stopniowo cały czas wyrabiając, do uzyskania miękkiego i łatwo rozciągliwego ciasta - może się okazać, że nie wykorzystamy całej mąki lub będziemy musieli wziąć trochę więcej. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy ciasto na około godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8 równych częsci, wałkujemy do uzyskania placków o grubości około 0,5 cm. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, z obu stron po kilka minut, aż naan się zrumienią.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz