Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 20 listopada 2015
Tarta czy quiche?
A może to jedno i to samo? Niezależnie od wybranej nazwy, wypiek był pyszny, pachnący i aromatyczny. Tarta jest miłą odmianą dla zwykłego obiadu, a jeżeli kupimy gotowe ciasto to i czas przygotowania ogranicza się właściwie tylko do czasu pieczenia. Smacznego!
TARTA PO WŁOSKU Z ŁOSOSIEM
Składniki na formę 24 cm:
porcja kruchego ciasta
na farsz:
7- 8 suszonych pomidorów
4 łyżki zielonych oliwek
4 kapary
2 łyżki świeżej bazylii
50 g wędzonego łososia
400 ml śmietany 30%
2 jajka
5 łyżek sera cheddar lub innego ostrzejszego sera
2 łyżki sera typu parmezan
pieprz
Kruche ciasto możemy zrobić sami lub kupić gotowe. Przed nałożeniem farszu należy je podpiec w piekarniku (ja tego nie zrobiłam i to był błąd, musiałam dopiekać tartę na dolnej grzałce). Ciasto podpiekamy przez około połowę zalecanego na opakowaniu czasu pieczenia lub około 10 minut w 150 stopniach jeżeli robimy sami ciasto.
Suszone pomidory i łososia kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, kapary i bazylię drobno siekamy. Składniki mieszamy i wykładamy nimi spód tarty.
Sery trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich śmietanę, jajka i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy dokładnie trzepaczką do jajek, jednocześnie delikatnie napowietrzając masę.
Delikatnie wylewamy masę na tartę z farszem. Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut - aż masa się zetnie, ale będzie miękka i puszysta - patyczek po sprawdzeniu powinien być wilgotny, ale nie oblepiony masą. Można jeść na ciepło i na zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz