Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 22 grudnia 2015
Perliczka na Święta
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? To właśnie znaleźliście rozwiązanie tego problemu! Poniżej przepis na pyszne, eleganckie danie, które nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste do przyrządzenia. Natomiast efekt jest spektakularny - soczyste mięso, pyszny sos i piękny wygląd dania. Smacznego!
PERLICZKA W CZERWONYM WINIE
Składniki:
1 perliczka
25 g suszonych grzybów
50 g boczku wędzonego
250 g szalotek
400 ml czerwonego wina
1 łyżeczka rozmarynu
3/4- 1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki
Grzyby namaczamy (ja użyłam borowików i podgrzybków i zalałam je na godzinę przed gotowaniem gorącą wodą). Szalotki kroimy na pół, a boczek w kostkę. W garnku (w garnku ma nam się później zmieścić perliczka) rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy boczek z szalotkami. Perliczkę nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem i szalotką (piersią do dołu) i obsmażamy z każdej strony po 10 minut. Następnie przekładamy perliczkę razem z cebulą i boczkiem do brytfanny, posypujemy rozmarynem, dodajemy grzyby i zalewamy winem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny - w czasie pieczenia, co jakiś czas (20-30 minut) polewamy perliczkę sosem z brytfanny. Po wyjęciu perliczki dajemy jej odpocząć około 5-10 minut przed pokrojeniem. Sos który pozostał w naczyniu przelewamy do garnuszka i redukujemy, aż zgęstnieje. Ja swoją perliczkę podałam z kaszą bulgur i surówką ze świeżych warzyw - polecam takie połączenie.
Przepis zaczerpnięty z kuchnialidla.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz