wtorek, 1 grudnia 2015

Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Uwielbiam szybkie, proste i smaczne ciasta. A jeżeli na dodatek jest czekoladowe, to musi trafić na listę moich ulubionych. I takie właśnie jest to, które Wam dziś prezentuję: o głębokim czekoladowym smaku, wilgotne i niezbyt słodkie (a więc przypadnie do gustu tym, którzy nie szaleją za słodyczami- sprawdziłam!). Palce lizać!

BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki na małą formę:
Ciasto:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
50 g mąki
150 g cukru
3 jajka

Polewa (nie jest konieczna):
1/3 tabliczki białej czekolady

Masło z pokruszoną gorzką czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Studzimy. W oddzielnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy dalej. Do masy dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.


Prezenty na Mikołajki II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz