CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE
Składniki na dużą blachę:
Ciasto:
200 g orzechów laskowych
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 żółtka
Masa makowo-jabłkowa:
400 g jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
2 żółtka
40 g cukru trzcinowego
120 g masła
Ciasto:
200 g orzechów laskowych
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 żółtka
Masa makowo-jabłkowa:
400 g jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
2 żółtka
40 g cukru trzcinowego
120 g masła
800 g masy makowej (może być gotowa, na domową przepis poniżej)
40 g mąki tortowej
40 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
sól
cukier puder
40 g mąki tortowej
40 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
sól
cukier puder
Składniki na 1,5 kg masy makowej:
500 g niebieskiego maku
1,2-1,5 l mleka
120 g rodzynek namoczonych w rumie/koniaku
50 g płatków migdłowych
50 g suszonych moreli
120 g orzechów włoskich
150 g masła
200 g miodu
Przepis na ciasto:
Orzechy laskowe mielimy na mąkę, dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i zagniatamy dalej. 3/4 masy przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprawazdzamy. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem, bez 180 stopni) i piczemy 10 minut. Wystawiamy do przestudzenia. Pozostałą część surowego ciasta wkładamy do lodówki.
Jabłka ścieramy na tarace o grubych oczkach. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzone masło i dalej mieszamy. Do żółtek z cukrem i masłem dodajemy stopniowo masę makową i dalej mieszamy, nastepnie dodajemy również stopniowo mączną mieszankę i starte jabłka i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy pianę z jabłek i delikaetnie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy całość.
Masę makowo - jabłkową wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Posypujemy pozostałą częścią ciasta - robimy kruszonkę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (program podstawowy, bez termoobiegu) i pieczemy około 1 godziny. W trakcie pieczenia przełączamy na 20 minut program pieczenia tylko na dolną grzałkę. A następnie wracamy do podstawowego programu. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla"
Przepis na masę makową:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie mak należy dobrze odcedzić- przekładamy go na durszlak wyłożony gazą i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając mak i dociskając gazę. Mak należy zmielić (2 lub 3 razy, ale dla ułatwienia najlepiej kupić już zmielony mak).
Masło rozpuszczamu na głębokiej patelni, dodajemy miód, a gdy masa się rozgrzeje dodajemy wszystkie bakalie i smażymy kilka minut. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy do wystudzenia - domowa, pyszna i zdrowa masa makowa gotowa.
50 g płatków migdłowych
50 g suszonych moreli
120 g orzechów włoskich
150 g masła
200 g miodu
Przepis na ciasto:
Orzechy laskowe mielimy na mąkę, dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i zagniatamy dalej. 3/4 masy przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprawazdzamy. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem, bez 180 stopni) i piczemy 10 minut. Wystawiamy do przestudzenia. Pozostałą część surowego ciasta wkładamy do lodówki.
Jabłka ścieramy na tarace o grubych oczkach. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzone masło i dalej mieszamy. Do żółtek z cukrem i masłem dodajemy stopniowo masę makową i dalej mieszamy, nastepnie dodajemy również stopniowo mączną mieszankę i starte jabłka i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy pianę z jabłek i delikaetnie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy całość.
Masę makowo - jabłkową wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Posypujemy pozostałą częścią ciasta - robimy kruszonkę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (program podstawowy, bez termoobiegu) i pieczemy około 1 godziny. W trakcie pieczenia przełączamy na 20 minut program pieczenia tylko na dolną grzałkę. A następnie wracamy do podstawowego programu. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla"
Przepis na masę makową:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie mak należy dobrze odcedzić- przekładamy go na durszlak wyłożony gazą i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając mak i dociskając gazę. Mak należy zmielić (2 lub 3 razy, ale dla ułatwienia najlepiej kupić już zmielony mak).
Masło rozpuszczamu na głębokiej patelni, dodajemy miód, a gdy masa się rozgrzeje dodajemy wszystkie bakalie i smażymy kilka minut. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy do wystudzenia - domowa, pyszna i zdrowa masa makowa gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz