środa, 4 maja 2016

Wege-burgery z boczniakami i pikantnym sosem


Warszawa (i nie tylko) oszalała na punkcie hamburgerów - na każdym rogu czai się burger-bar, w którym  możemy zjeść najróżniejsze odsłony tej "kanapki", która przeniosła się z popularnych fast foodów do restauracji i której przyrządzenie urosło do rangi sztuki, wydarzenia kulinarnego. Sama- już jakiś czas temu, pokusiłam się o wykonanie prawdziwego burgera w domu - przepis tutaj klik. Dziś natomiast nadszedł dzień na coś bardziej ekstrawaganckiego - wege-burger z pysznymi boczniakami. Zapraszam!

WEGE-BURGERY Z BOCZNIAKAMI I PIKANTNYM SOSEM
Składniki na 2 burgery:
2 duże boczniaki
3 łyżki mąki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
olej
2 bułki (najlepiej do samodzielnego wypieku)
kilka liści sałaty
pół ogórka kiszonego
kawałek ogórka zielonego
kawałek czerwonej papryki
dwa plastry pomidora
1 rzodkiewka
sól i pieprz
2 plastry sera żółtego lub pleśniowego - ewentualnie

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka sambal oelek lub drobno posiekanej papryczki chilli
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz

Przygotowujemy warzywa - krojąc w drobne słupki (oprócz pomidora). Bułki podpiekamy w piekarniku, jeżeli mamy ochotę na dolną połówkę bułki kładziemy plasterek ulubionego sera.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Boczniaki opłukujemy z piasku i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy nóżki. Jajko rozbijamy i mieszamy z solą i pieprzem, grzyby obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej i smażymy (kładziemy na rozgrzany olej!) z obu stron na średnio-dużym ogniu, na złoty kolor (około 3 minut z każdej strony), wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie składamy nasze burgery: na dolną połówkę bułki nakładamy boczniaka, następnie polewamy go łyżką sosu i układamy warzywa, przykrywamy drugą częścią bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz