Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 4 maja 2016
Wege-burgery z boczniakami i pikantnym sosem
Warszawa (i nie tylko) oszalała na punkcie hamburgerów - na każdym rogu czai się burger-bar, w którym możemy zjeść najróżniejsze odsłony tej "kanapki", która przeniosła się z popularnych fast foodów do restauracji i której przyrządzenie urosło do rangi sztuki, wydarzenia kulinarnego. Sama- już jakiś czas temu, pokusiłam się o wykonanie prawdziwego burgera w domu - przepis tutaj klik. Dziś natomiast nadszedł dzień na coś bardziej ekstrawaganckiego - wege-burger z pysznymi boczniakami. Zapraszam!
WEGE-BURGERY Z BOCZNIAKAMI I PIKANTNYM SOSEM
Składniki na 2 burgery:
2 duże boczniaki
3 łyżki mąki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
olej
2 bułki (najlepiej do samodzielnego wypieku)
kilka liści sałaty
pół ogórka kiszonego
kawałek ogórka zielonego
kawałek czerwonej papryki
dwa plastry pomidora
1 rzodkiewka
sól i pieprz
2 plastry sera żółtego lub pleśniowego - ewentualnie
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka sambal oelek lub drobno posiekanej papryczki chilli
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Przygotowujemy warzywa - krojąc w drobne słupki (oprócz pomidora). Bułki podpiekamy w piekarniku, jeżeli mamy ochotę na dolną połówkę bułki kładziemy plasterek ulubionego sera.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Boczniaki opłukujemy z piasku i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy nóżki. Jajko rozbijamy i mieszamy z solą i pieprzem, grzyby obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej i smażymy (kładziemy na rozgrzany olej!) z obu stron na średnio-dużym ogniu, na złoty kolor (około 3 minut z każdej strony), wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie składamy nasze burgery: na dolną połówkę bułki nakładamy boczniaka, następnie polewamy go łyżką sosu i układamy warzywa, przykrywamy drugą częścią bułki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz